З чого роблять бавовняну пряжу?
Бавовна – це волокно рослинного походження, його отримують з насіннєвої коробочки – плоду бавовнику. Дозрілий бутон на дотик – це звичайна вата. Саме ця вата і є основою для виробництва бавовняної нитки.
Бавовна дуже вимоглива рослина, і для її вирощування необхідний спекотний клімат і багато вологи.
Після дозрівання плоду бавовнику насіннєва коробочка розкривається, його збирають робітники вручну або промислові збиральні машини. Зібрані волокна з насінням називають бавовна-сирець. Її відвозять на бавовноприймальний пункт. Тут його зважують та складають.
Потім сировину відправляють на бавовноочисний завод. На ньому на спеціальних машинах відокремлюють волокна від насіння та сортують за довжиною.
Волокна бавовни пресуються в білосніжні купи та відправляють на склад готової продукції. З таких куп роблять неперервні волокна – нитки (пряжу). У ткацькому виробництві з пряжі шляхом переплетення ниток роблять тканину, а з тканини – готовий виріб.
Бавовна “дихає” добре пропускає повітря, легко вбирає вологу. Бавовна зручна та приємна в носінні, м’яка та стійка до зношування та розриву, легка в догляді. Бавовна добре фарбується та практично не вигорає. До основних властивостей бавовни можна віднести гігієнічність, стійкість, практичність.